Kastelen, burchten en abdijen

Barokke burcht van historische betekenis

Schloss Malberg

Op een rotsplateau torent de 300 jaar oude barokke burcht Schloss Malberg boven het dorpje Malberg uit. Er zijn rondleidingen op de zaterdagmiddagen van april tot oktober. Groepen vanaf 15 personen kunnen een rondleiding op een ander tijdstip bespreken. Malberg wordt voor het eerst genoemd in 893. Er zijn regelmatig tentoonstellingen en concerten, het hele jaar door.

middeleeuwse burcht in Luxemburg

Burg Vianden

Het kasteel van Vianden is één van de grootste middeleeuwse burchten van Luxemburg. Het oudste gedeelte dateert uit de 9de eeuw en was eeuwen lang tot 1820 bezit van het Nederlandse huis van Oranje. Vanaf 1978 is de Luxemburgse staat de eigenaar en is de burcht in haar oorspronkelijke staat hersteld. Een bezoek is zeker de moeite waard, ook bij regenachtig weer, en dat is het hele jaar mogelijk.

romantische burcht, midden in het bos

Burg Eltz

Burg Eltz is één van de mooiste en best bewaarde burchten van Duitsland. Het is een erg romantisch gelegen kasteel, ingebed in de prachtige oorspronkelijke natuur. Verschillende opeenvolgende graven hebben elk een deel aangebouwd aan het oorspronkelijke kasteel waardoor het kasteel er uitziet als een sprookjeskasteel. Geopend van 1 april tot 1 november. Het is mogelijk om via mooie wandelingen de burcht te bezoeken.

oude stad met burcht

Stiftskirche Kyllburg

De stad Kyllburg, uit 800, was in de middeleeuwen het centrum van de streek, met eigen rechtspraak en rechtbank. In 1276 liet Heinrich von Finstingen een soort klooster bouwen dat tot in 1803 heeft bestaan. De gotische Stiftskirche Kyllburg is bekend door haar waardevolle Rennaisance-venster en de kruisgang. De kerk is een goed bewaarde Stiftskerk uit de 13e eeuw en is dagelijks te bezoeken.

rijksburcht in cochem

Reichsburg Cochem

Reichsburg Cochem bestaat al sinds 1000 jaar en in het jaar 1151 een rijksburcht geworden. In 1689 is de burcht in brand gestoken en in 1868 weer opgebouwd. De burcht is in zeer goede staat en prachtig ingericht. Er zijn bijzondere evenementen zoals kinderrondleidingen en riddermaaltijden. Kijkt u hiervoor op de website. Er zijn dagelijks rondleidingen, het hele jaar door.

Mons regalis met stadsrechten

Abtei Himmerod

Een abdij die tot 2017 nog bewoond werd door monniken is Abtei Himmerod. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals meditatiewandelingen, concerten en workshops. U kunt dagelijks de abdij bezoeken en ook iets drinken of eten in het restaurant. Vanuit de abdij voeren enkele wandelingen door het prachtige omliggende bos.

Bitburg met Romeinse geschiedenis

Kloster Sankt Thomas

In Sankt Thomas staat een voormalig Cisterciënzerklooster. Het meest waardevolle deel vormt de Romaanse abdijkerk uit 1222. In het klooster is nu een soort seminarie van het bisdom Trier ondergebracht. U kunt het klooster niet van binnen bekijken, maar wel het Naturlehrpfad van 2,5 km volgen, dat erg leuk voor kinderen is.

Daun met prachtige burcht

Burchten van Manderscheid

De burchten van Manderscheid bestaan uit de Oberburg en de Niederburg. Deze beide burchten symboliseren de geschiedenis van het gebied, die beheerst werd door twee machtsblokken. De Oberburg hoorde bij het keurvorstendom Trier, de Niederburg en de meeste omliggende gemeenten hingen af van Luxemburg. De burchten zijn ruïnes en het hele jaar te bekijken. De Niederburg is 's zomers dagelijks en in de winter alleen in de weekenden te bezoeken.